Avand in vedere contextul actual al procesului de dezvoltare urbana dar si datorita ascensiunii pietei cinematografiei din ultimii ani, cand populatia a devenit tot mai atrasa de noile filme si productii cinematografice aparute, cat si dorinta de a petrece timpul intr-un mod placut, distractiv si educativ, in Municipiul Zalau s-a simtit nevoia de a readuce publicul intr-o sala de cinematograf moderna si dotata conform ultimelor tehnologii in domeniu.
Introducerea unui planetariu in Municipiul Zalau a constituit una din premisele dinamizarii vietii stiintifico-educative locale pentru categorii largi de varsta ale populatiei, dar si socio-culturale, pentru atragerea de vizitatori/turisti in localitate si judet, din zonele invecinate, in contextul eforturilor largi ale administratiilor locale de dezvoltare turistica a localitatii judetului, de conturare a unei identitati locale si, de ce nu, indirect, de atragere de investitori, de reducere a migratiei capitalului uman, in special a celui tanar, superior educat si calificat, prin asigurarea unor servicii publice de calitate.
Cinematograful Scala, a fost unul dintre cele doua cinematografe functionale inainte de 1990 in Municipiul Zalau si in ultimii ani de functionare a adapostit o discoteca, proiectiile de film facandu-se foarte rar si doar pentru a indeplini o clauza contractuala mentionata in actul de inchiriere. Reabilitarea cinematografului Scala este o necesitate in conditiile in care in prezent in judetul Salaj si in Municipiul Zalau nu functioneaza nici un cinematograf.
Cladirea a fost construita intre anii 1975-1976 in baza unui proiect tip Cinema 500 locuri, adaptat de ICJC-Serviciul Tehnic. Aceasta a functionat ca cinematograf pana in anul 2005 cand sala a fost inchiriata de catre Regia Autonoma de Distributie si Exploatare a Filmelor si transformata in discoteca.
Procesul a fost unul distructiv, in urma transformarii pierzandu-se toate scaunele din inventar, toate aparatele de proiectie, ecranul si celalalte echipamentele aferente activitatii de difuzare film au fost distruse sau deteriorate din cauza conservarii acestora intr-un mod necorespunzator. In anul 2010, cand Primaria a preluat sala de la RADEF, aceasta a fost gasita intr-o stare de degradare avansata survenita in timp datorita unor factori externi sau de exploatare: deteriorari la nivelul fatadelor, fisuri, ce au permis infilatrarea apei si ulterior sporirea avariilor, mucegai, debransare de la toate utilitatile.
.